Haber Detayı
24 Ekim 2017 - Salı 11:13
 
Balığın tazeliğini ilk bakışta anlamak mümkün
Yaşam Haberi



Balığın tazeliğini anlamak için püf noktalar
Et ürünlerinin aksine bekledikçe tadı bozulan balığın taze olup olmadığı ilk bakışta anlaşılabiliyor. Balığın bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başladığını belirten Kılıç Deniz İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, balığın parlak görülmesi için tezgahlarda ışık kullanıldığını balığı seçerken bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 

En iyi besin kaynaklarından olan balık; vitamin, protein, yağ asitleri ve mineraller bakımından oldukça zengin. Et ürünlerinin aksine balık bekletildiğinde lezzeti artmıyor aksine sağlık açısından risk grubuna giriyor. Balığın faydalarından yararlanmanın en iyi yöntemi, bekletilmeden tüketilmesi, hemen tüketilemeyecek balıklar ise mutlaka dondurulmalı ve buz içine konulmalı. 

 

‘‘Balığın solungacını kırmızı mürekkep ile boyuyorlar’’
Balık tezgahlarında yaşanan aldanmalara karşı uyarıda bulunan Kılıç Deniz İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, “Balığın parlak bir görünüm kazanması için tezgâh ışıkları oldukça yanıltıcıdır. Bu yüzden tezgâhtan uzaklaşarak balığa bakılması gerekir. Aynı zamanda tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilir. Balığın tazeliğini anlamak için üzerine dokunun, meydana gelen çukurluk anında düzeliyorsa balık tazedir. Bayat balıklarda bu iz kalır’’ dedi.  

Taze balığın solungaçlarının canlı kırmızı renkte olduğunu belirten Kızıltan; ‘‘Balık bayatladıkça solungaçlarındaki canlı kırmızı renk değişir. Ancak balıkların daha taze görünmesi için solungaçlarını kırmızı mürekkeple boyuyorlar.  Solungaçlardan akan kırmızı rengi herkes kan zannetse de aslında bu mürekkep oluyor. Bu tarz aldatmalara yönelen tezgahlardan kesinlikle balık almayın” dedi.

‘Taze balıklarda pullar vücuda yapışıktır’’
Derisi buruşan ve parlaklığını yitiren balığın da bayat olduğunu belirten Kızıltan, sözlerine şöyle devam etti: “Taze balığın gözleri dışa bombeli olur. Aynı zamanda taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Balığın, tazeliğini, ilk, bakışta, anlamak, mümkün,
Haber Videosu
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Anketler
Sitemizin çalışmalarını nasıl buldunuz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
44
46
5
2
14
21
2
Fenerbahçe
44
44
2
8
12
22
3
Medipol Başakşehir
43
40
4
4
13
21
4
Beşiktaş
41
41
3
8
11
22
5
Kayserispor
35
30
5
8
9
22
6
Sivasspor
34
30
8
4
10
22
7
Trabzonspor
33
36
4
9
8
21
8
Göztepe
33
35
6
6
9
21
9
Yeni Malatyaspor
27
24
8
6
7
21
10
Kasımpaşa
26
32
9
5
7
21
11
Bursaspor
26
31
9
5
7
21
12
Antalyaspor
24
26
10
6
6
22
13
Akhisarspor
24
25
9
6
6
21
14
Gençlerbirliği
22
26
9
7
5
21
15
Alanyaspor
21
34
13
3
6
22
16
Atiker Konyaspor
21
23
11
6
5
22
17
Osmanlıspor FK
19
31
13
4
5
22
18
Kardemir Karabükspor
12
15
15
3
3
21
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.